Translate

piątek, 17 sierpnia 2012

Placki ziemniaczane z cukinii...

Tak je nazwał kiedyś mój mąż. A chodzi o placki z tartej cukinii (oczywiście bez ziemniaków;) z dodatkiem cebulki, 2 jajek i 6 łyżek mąki. Może i są one robione jak ziemniaczane ale poza tym nie maja z nimi nic wspólnego :)
No więc już wiecie co dziś mamy na obiadokolację (mój mężuś dziś wraca po 19 z pracy więc z nim jem obiadokolacje). Jest to idealne danie dla tak sprawnej kucharki jak ja ;) I do tego danie Eko(nomiczne) bo robię je z cukinii których w ogródku mamy pełno!
A w smaku są pyszne zwłaszcza z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego mniami.
Polecam bo szybkie i smaczne danie.



25 komentarzy:

  1. mam sporo cukinii, więc przepis na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Bo bardzo szybko się je robi :) A do mnie to przemawia ;)

      Usuń
  2. a zastanawiałam się co zrobić z moją cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki naprawdę polecam bo są i EKO-logiczne bo cukinia z własnej uprawy i Eko-nomiczne bo mało co się dodaje i czasu niewiele by je zrobić potrzeba więc dużo plusów :)

      Usuń
  3. placki ziemniaczane z cukinii ;-) nazwa boska :-) Apetycznie wyglądają bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zdolnego męża więc i nazwę konkretną plackom nadał!

      Usuń
  4. Ciekawa nazwa dla placków :) Ja też je uwielbiam ale z sosem nie jadłam zawsze z keczupem:) Muszę pomyśleć o nich w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i mąż bardzo lubimy jogurt naturalny z wyciśniętym świeżym czosnkiem do tego ciut soli i pieprzu i pasuje do wielu potraw, a też jest dziecinnie prosty w zrobieniu (a to dla mnie ważne ;)

      Usuń
  5. Kucharka się z Ciebie robi! Pyszności na talerzu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak! Zwłaszcza, że te placki maja idealny stopień trudności dla mnie bo zerowy ;)

      Usuń
  6. A ja się ostatnio zastanawiałam co dobrego można zrobić z cukinii :)) A na te 2 jajka i 6 łyżek mąki to ile cebulki i cukinii? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze przepis na ten sosik poproszę :D

      Usuń
    2. Ja zrobiłam z jednej dużej cukinii, 2jajek, 6 łyżek mąki, soli i pieprzu (ja dodałam też odrobinkę suszonego czosnku i koperku świeżego- ale przyprawy to już wedle uznania :)
      A sos robię z dużego jogurtu naturalnego do niego dodaję ok 5-6ząbków czosnku i sól i pieprz do smaku a wersja hardcorowa to jeszcze odrobina majonezu :) więcej kalorii ale w smaku pycha.

      Usuń
  7. Z takimi plackami pierwszy raz zetknęłam się w Grecji i z miejsca się zakochałam! Pychotka :-)
    Zjadłabym...
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero w tym roku robiłam pierwszy raz. Posadziliśmy cukinię i coś trzeba było z niej robić :)

      Usuń
  8. ja uwielbiam te placuszki .. a moje córy jakby usłyszały z czego sa to by nie zjadły a tak wcinaja ... pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  9. Inka dawaj placka! :D

    Przepis wydaje się banalny :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się i czuj się zaproszona na degustację :)

      Usuń
  10. a mnie jakoś ciągną olej:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wrzucałam na taki bardzo rozgrzany olej i przyznam, że te pierwsze wyszły takie ciut oleiste ale już następne porcje dobre. Jednak takie bardzo chrupkie to one nie były.

      Usuń
  11. Właśnie cały czas takie placuszki za mną chodzą i coś się zabrać za nie nie mogę, ale zdecydowanie muszę je zrobić bo wygladają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są pyszne :) polecam
      A fajne jest to, że szybko i łatwo się je robi.

      Usuń
  12. to ja już wiem, co zrobię jutro na obiad :) ale fajnie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj, bardzo Ci dziękuję za pozostawienie po sobie śladu.